free web stats
top of page

GYNECOLOGY

Gravide kvinner får tilbud om en rutineultralyd fra det offentlige i uke 18-20. Mange kvinner og par kommer til oss for å gjøre dette tidligere. Vi følger mange kvinner og par gjennom hele svangerskapet. En tidlig ultralyd kan avdekke om du er gravid, eventuelt hvor langt du er på vei, fosterets helse og kjønn. Har du opplevd en blødning i svangerskapet eller tidligere hatt abort kan vi ta tidlig ultralyd for å sjekke fosterets helse. Kvinner i risikosvangerskap får oppfølging fra det offentlige, men vi opplever at en del kvinner ønsker å supplere med ekstra ultralyd under svangerskapet hos oss. En tidlig ultralyd er også 

 

Ultralyd utføres kun av leger på Majorstuaklinikken, og alle ultralydundersøkelsene hos oss inkluderer medisinsk gjennomgang av fosteret, en såkalt medisinsk ultralyd. En medisinsk gjennomgang vil blant annet inneholde målinger, mengden fostervann, hvor morkaken har festet seg og sjekk av hjertebank hos fosteret. Desto lenger i svangerskapet man er, desto mer kan man se på ultralyd.

 

Generelt anbefaler vi en tidlig ultralyd mellom 11+0 og 13+6. For å se mest mulig på tidlig ultralyd så er det best å komme rundt uke 12 (12+0), slik at det er litt størrelse på fosteret, og man ser bedre. 

Uke 6-11

I uke 6-7 av svangerskapet kan man se etter hjertebank og om embryoet har festet seg. Da det noen ganger kan være avvik eller usikkerhet om hvor langt man egentlig er på vei, anbefaler vi å komme etter uke 7+0. På denne måten økes sannsynligheten for at man kan avdekke hjertebank allerede på den første ultralyden, selv om det skulle vise seg at du er tidligere i svangerskapet. Fra uke 7+0 skjer det mye i løpet av de neste ukene. Etterhvert vil man kunne se kropp, hode og tydeligere hjertebank.

Uke 12

Ultralyd i uke 12 kan tas mellom 11+0 og 13+6. For å se mest mulig på tidlig ultralyd så er det best å komme rundt uke 12 (12+0), slik at det er litt størrelse på fosteret. I løpet av 12 uker skjer det mye hos fosteret, og man kan se et foster i aktivitet. I mange tilfeller kan man se fosterets kjønn.

images
bottom of page