free web stats
Ultralyd uke 14-39 | Unngå ventetid | Majorstuaklinikkenen
top of page

GYNECOLOGY

På Majorstuaklinikken opplever vi at ultralyd i denne fasen er veldig spennende for blivende foreldre og familie. Vi tilbyr 3D og 4D ultralyd etter uke 24. 

​

Ultralyd utføres kun av leger på Majorstuaklinikken, og alle ultralydundersøkelsene hos oss inkluderer medisinsk gjennomgang av fosteret, en såkalt medisinsk ultralyd. En medisinsk gjennomgang vil blant annet inneholde målinger, mengden fostervann, hvor morkaken har festet seg og sjekk av hjertebank hos fosteret. Desto lenger i svangerskapet man er, desto mer kan man se på ultralyd.

​

Uke 14-23

I uke 14 begynner 2. trimester. I disse ukene tilbyr vi 2D ultralyd. I uke 14 viser de ytre kjønnsorganene tydelige karakteristiske trekk og snart kan det være mulig å bestemme kjønnet med ultralyd. Impulser fra hjernen stimulerer ansiktsmusklene og fosteret kan nå grimasere og i noen tifeller suge på tommelen.

 

I begynnelsen av uke 17 er fosteret 15 uker gammelt, og den raske veksten fortsetter. Stadig mer av bruskskjelettet omdannes til hardere bein. Fosteret kan også skille mellom lys og mørke. Holder du et sterkt lys mot magen din, vil fosteret faktisk se det.

 

I uke 19 vil hjernen utvikles på spesialiserte områder som vil registrere lukt, smak, lyd, syn og berøring. Forskning kan tyde på at fosteret er i stand til å høre stemmen din nå. Armene og beina er nå i proporsjon med hverandre og resten av kroppen.

 

I uke 20 er du halvveis i svangerskapet!

 

I uke 21 kan du kjenne kynnere. Kynnere er mindre, uregelmessige sammentrekninger i livmoren som opptrer i siste halvdel av graviditeten. Det er livmorens måte å trene seg opp til fødselen på der rier er kraftige, regelmessige og tiltakende sammentrekninger i livmoren. Fosteret kan kjenne kynnerne dine, men det har ikke noe ubehag av dem. Bena har endelig nådd sine proporsjoner.

 

I uke 22 likner fosteret nå mer og mer på en miniatyr nyfødt. Lepper, øyelokk og øyenbryn er nå mer distinkt. Øynene er dannet, men regnbuehinnen mangler fortsatt pigment. De fine lanugo-hårene dekker nå hele kroppen. Huden til fosteret er stor og rynkete. Det er fordi huden blir dannet raskere enn underhudsfettet klarer å henge seg på den vesle kroppen. Øyenbryn og hår kommer til syne. Hendene er blitt større og sterkere, og er nå i stand til å gripe. Hjernen vokser raskt.

​

Uke 23-39

I denne fasen tilbyr vi 3D og 4D av fosteret. Bildene vil kunne vise tydelige former og hos noen kan du allerede se hvem barnet ligner mest på. Fosteret får det stadig trangere. Det fyller ut plassen i livmoren.

 

Fra uke 23 vil mesteparten av vektøkningen skyldes utvikling av muskel- og benmasse. Aktiviteten i magen veksler, men nå skal du kjenne bevegelser hver dag. Fosteret har nå en godt utviklet hørsel. Fosteret opplever nok dine tarmlyder og hjertets pumping som høye, men beroligende, lyder.

 

I uke 26 vil fosterets utseende omtrent være sånn som det vil være ved fødselen, bortsett fra at det er mindre og tynnere. Hjernen har vokst kraftig i de siste ukene og har nå flere groper og vindinger. Fosterets hørsel er nå bedre utviklet og mer følsomt enn før. Babyen kan nå høre stemmen din og andre familiemedlemmers stemmer. Hvis det er en gutt, vil testiklene snart starte vandringen ned mot pungen - en tur som tar to til tre måneder.

 

I uke 27 begynner 3. trimester. Fra uke 27 og i de tre neste månedene kommer fosteret i økende grad til å være i stand til å klare seg utenfor livmoren - om fødselen skulle komme for tidlig.  Fosteret reagerer på stemmen din. Når det hører akkurat din stemme, begynner hjertet å slå fortere. Det kan også kjenne igjen farens stemme.

 

Fra uke 29 kan du begynne å kjenne at fosteret hikker.

 

I uke 30 snur noen fostre på seg med hodet ned i livmoren. Dette er den vanligste fødselsstillingen. Selv om plassen i livmoren nå er mer begrenset, fortsetter fosteret å bevege seg ved å sparke mot magen og ribbeina. Fingerneglene har nådd fingertuppene, og tåneglene har også vokst ut.

 

I uke 31 er fosteret er snart ferdig formet med de riktige proporsjonene, og kanskje har det fått masse hår på hodet. Smaksløkene har utviklet en forkjærlighet for søtt. De fire andre sansene kan også oppfattes og gjenkjennes.

 

I uke 32 øver barnet seg på å åpne og lukke øynene, men det sover mesteparten av tiden. Hjernen vokser så raskt at den presser hodeskallen utover. Forskning viser at fosteret har hjerneaktivitet også mens det sover.

 

I uke 33 er mengden fostervann på det høyeste. I begynnelsen av uke 34 er fosteret 32 uker gammelt, det veier 2,4 kg og måler 41 cm i lengde. Det legger på seg 250 gram i uken, og immunforsvaret forbereder seg på livet utenfor livmoren. Antistoffer har passert fra mor til barnet via morkaken under svangerskapet, men nå har barnet begynt å produsere egne antistoffer i tillegg. I løpet av uken kommer fingerneglene til å nå ut helt ut til fingertuppene. Fingerneglene blir så lange og skarpe at barnet kan klore seg selv. Barnets øyne åpnes når det er våkent og lukkes når det sover.

 

I uke 36 har fosteret krøket seg sammen, men du skal fortsatt kjenne bevegelser like ofte som du har gjort de siste ukene. Bevegelsene er også sterkere og mer bestemte. På utsiden av magen kan du kjenne omrisset av enkelte kroppsdeler, som armer og ben samt hode og rumpe. 

 

I uke 38 er babyen klar til å bli født! Alle vitale organer er modne, og etter fødselen vil barnet være i stand til å kunne puste av seg selv. En studie viser at mødre som føder spontant på dette tidspunktet, ikke opplever flere komplikasjoner enn de som føder omkring uke 40. Planlagte keisersnitt som gjennomføres en uke eller to før termin, gir derimot litt større sjanse for komplikasjoner. Mange babyer har hår over hele hodet når de blir født, men bli ikke bekymret om hårfargen er forskjellig fra din og mannen din. Mørkhårede par kan få en baby med blondt eller rødt hår, og lyshårete par kan få en mørkhåret baby. Hårfargen kan endre seg senere.

​

Informasjonen om ukene er hentet fra Graviditetsorakelet hos FHI. Vil du lese mer om deg og fosteret uke for uke kan du gå inn her. FHI har også en terminkalkulator du kan prøve. 

​

bottom of page